Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galambkalács

2013.01.23

 Galambkalács

 Fordította: Bertók Gábor

 

Az egzotikus madarak között különleges helyet foglalnak el az egzotikus galambok, galambocskák és gerlék. Ezek a madarak sok tekintetben különlegesek és különböznek a többi „egzótától”. Többek között ez a viselkedésükben és a táplálásukban jelentkezik. Ezúttal a táplálásuk néhány jellegzetességéről lesz szó – az ásványi táplálékokról és egy receptről, ami az ásványi „kalácsot” írja le.

Ezeknek a madaraknak a helyes „ásványi” táplálása a makro- és mikroelemekre, valamint a szilárd táplálék-kiegészítőkre vonatkozik, amelyek szükségesek, hogy a begyben „megőröljék” a szemes takarmányt.

Ha ezeket a kiegészítőket nem biztosítjuk madarainknak a megfelelő mennyiségben, rossz hatással vagyunk az anyagcseréjükre, ami különböző betegségekhez vezet. Ezek első jelei elsősorban a tojásrakás körüli problémák, mint a ráncos, összeaszott vagy lányhéjú tojás.

A természetben a galambok, galambocskák és gerlék az ásványi anyag szükségletüket a földön való csipegetéssel, homokkal, sóderral elégítik ki, ezért logikus, hogy a fogságban tartott példányoknak ezt biztosítanunk kell.

Az állateledelt árusító boltokban megtalálhatóak a különböző táplálék kiegészítők az „egyszerű” galamboknak, amelyeket mi is adhatunk egzotikus rokonaiknak. Ezek a galamb specialitások a következők: galamb kalács, édes kalács, gritt, galambtégla és mások. De ezt magunk is elkészíthetjük.

A galambtégla elkészítésének több receptje van, de a legfontosabb, hogy minél több elemet tartalmazzon. A következő példa teljesen kielégíti mindenden galamb igényeit, de ajánlható a különböző madarakat tartó madarászoknak és azoknak is, akik baromfit tartanak, legyen az dísz vagy haszonállat.

Fotók:

www.taubenbacks.de

www.gardenfeathers.co.uk

 

 1040-pick-block-inhalt.gif

mineral_blok_mini_large.jpg


RECEPT

 

10 kg átszitált és felaprított agyag (amiből a tégla készül), 4 kg átszitált folyami homok, 3 kg takarmánykréta, 1 kg tojáshéj (darált vagy felaprított), 1 kg kagylóhéj (darált vagy felaprított), 1 kg szénpor (őrölt faszén), 1 kg oltott mész (5 liter vízben feloldva), 1 kg tengeri só 2 liter vízben feloldva (ha nincs tengeri só, akkor 20 g jód a konyhasóoldatba), 200 g halolaj, 1 liter ecet, lehetőleg gyümölcsből, (amit külön is adhatunk az ivóvízbe – 10 g egy liter vízre), 200 g vitamin és szélesspektrumú antibiotikum keverék (250 mg egy 1 kg kész anyagra).

Ezen keverék elkészítésekor egyes tenyésztők a keverékbe még adagolnak 200 g fénymagot, négermagot, ánizs magot vagy olajat. A magvak elsősorban csaliként szolgálnak, hogy a galambok, illetve más madarak és baromfik könnyebben rászokjanak ennek a szárított ásványi keveréknek a fogyasztására, az ánizs pedig a jellegzetes illata miatt kerül bele.

Az így kimért különböző összetevőkből egy nagyobb edényben vagy kádban keveréssel egy homogén masszát kell kapnunk, amit aztán az előre elkészített formákba öntünk. Ezek a formák tetszőleges nagyságúak és alakúak lehetnek, leggyakrabban különböző műanyag tálak vagy szükség szerint könnyen és egyszerűen elkészíthetjük őket falécekből karton, deszka vagy lemez alapra.

A megtöltött formákat a napra kell tenni, hogy a keverék megszilárduljon és kiszáradjon. De ezt elérhetjük sütőben is 50°C-on.

Az így megszárított és megszilárdult tetszőleges formájú masszát egész évben, megkötések nélkül adhatjuk madarainknak.

Ha az így vagy elkészített, vagy ehhez hasonló vásárolt galamb kalács részt vesz galambjaink vagy más madaraink táplálkozásában, biztosak lehetünk abban hogy nem lesznek tojásrakási problémák illetve gondok a szaporulattal és a szülőkkel.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a keveréket semmiképp sem szabad nyers (nem kiszárított) formában adni, mert mérgezést és akár elhullást is okozhat.

 

Slobodan Kulić és Somogyi Tibor

Avikultura, 13. füzet, 2005 december.