Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galambok sérülései

Csonttörések, begysérülések

Írta: Puhl Dóra

 

Még a legrendezettebb volierben, röpdében is előfordulhatnak balesetek. A félősebb galambfajoknál elég lehet egy hirtelen mozdulat is, hogy felröppenjenek.

Neki repülhetnek a drótnak, ülő rudaknak, ágaknak. Ez nem jár feltétlenül csonttöréssel, de előfordulhatnak húzódások, zúzódások.

Ilyen esetben a madár emelgeti a szárnyát, eltartja a testétől, esetleg lógatja. Ezek általában maguktól helyre jönnek, és pár órán belül már észre sem vehetőek.

Gerléink befogásánál ügyeljünk arra, hogy a gerle egész testét fogjuk meg, ne a szárnyánál vagy a lábánál fogjuk. Ha tehetjük, használjunk egy kisebb hálót. Ezzel könnyebben be tudjuk fogni a kívánt egyedet és a háló alatt már biztosabban kézbe tudjuk venni.

 

p2060168.jpg

 

p2060171.jpg

Pálmagerle hálóval fogva

 

Ha mégis csonttörés történik, akkor a sérült madarat tegyük egy külön kalitkába, ketrecbe, hogy a fajtársai ne tudjanak benne kárt tenni és ne kelljen védekeznie. A nyílt töréseket mindenképp fertőtlenítsük!!!

150_pigeon_skeleton_001.jpg

 

Lábtörés esetén a legjobb módszer, ha sínbe tesszük. Óvatosan összeillesztjük a két csontrészt és rögzítjük. A galambfélék gyorsan gyógyulnak, így a sínbe tett láb is leghamarabb 3 hét alatt rendbe jön.

Vannak olyan törések, melyeket nem lehet sínbe tenni (ízületi törések), de ezek a törések is legtöbb esetben beavatkozás nélkül rendbe jönnek. Bár a ferde összeforrás veszélye fenn áll.

 

Saját madaramon tapasztaltam az ízületi törést. Egyik fiatal gyémántgalambom lába beakadt a kalitka rácsai közé. Mivel nem tudtam sínbe tenni, így csak külön tettem és vártam a gyógyulást. 2 hét alatt teljesen rendbe jött, már szépen tudott kapaszkodni és rá tudott állni.

 

A szárnyak törésénél vizsgáljuk meg a törés fajtáját. Itt is lehet ízületi törés, valamint kar-, orsó- és könyökcsonttörés.

A törött szárnyat helyezzük nyugalmi helyzetbe és rögzítsük gézzel vagy vékony fáslival. Ez után kisméretű kötszerhálóba bújtassuk a gerlét úgy, hogy az egészséges szárnynak vágjunk lyukat, hogy azt szabadon mozgathassa.

 

peckerthepatientsmall.jpg

Lábadozó gerle

 

 

 masolat---p2060181.jpg

 

p2060183.jpg

A sérült szárny a testhez fogva, a másik szárny szabadon

 

 

 

Ha a szárny első vagy második tagjánál van a törés, akkor elég, ha csak a szárnyra húzzuk a hálót. Így mindkét szárny szabad és tud nyújtózkodni.

 

 

masolat---p2060180.jpg

 

 

p2060183fd.jpg

 

Az első két szárnytag rögzítve

 

 

 

A gyógyulást igen könnyű észrevenni. A sérült madár minden nappal egyre élénkebb lesz, sokat nyújtózkodik, próbálgatja szárnyait. 2-3 hét múlva eltávolíthatjuk a kötést, de még maradjon kis helyen, nehogy hirtelen megerőltesse magát.

2-3 nap elteltével, ha mindent rendben találunk (jó közérzet, szárnypróbálgatások, esetleg turbékolás), akkor egy kisebb szobában jöhet az első repülés próba.

A szárnytörések is viszonylag gyorsan gyógyulnak és általában 70%-ban röpképes gerlét eredményeznek.

 

A begysérülések valamivel kellemetlenebbek, mivel maga a begy és az azon feszülő bőr igen vékony. A kiálló ágak, a röpdét fedő hálóból kilógó hegyes drótok mind-mind veszélyesek lehetnek. Ügyeljük ezek eltávolítására!

Kisebb (1-1,5 cm) begysérüléseknél, ha csak a bőr réteg sérült elég, ha jól lefertőtlenítjük, legalább naponta kétszer. Ha a begy is sérült, akkor érdemes galambspecialista orvossal megnézetni, aki megfelelő fertőtlenítővel kezeli a sebet, és ha szükséges, akkor össze is ölti.

A begysérülések is viszonylag gyorsan gyógyulnak (2-3 hét). A madarat ilyen esetben is tegyük magánkalitkába, hogy semmi ne zavarhassa a gyógyulásban.

pigeonanatomy.gif.jpg

 

Fotók:

Pálmagerlék - saját fotók

Rajzok - Saját illusztrációk

http://www.pigeons.biz/forums/f24/can-a-dove-and-parrotlet-57370-2.html

www.pigeons.biz/forums/f109/pigeon-anatomy-55958.html

www.bjwinslow.com/gallery/animal_skeletons/150_pigeon_skeleton_001