Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Külső élősködők

2008.03.23

Ebbe a csoportba a rühatkák, a tollatkák és a tolltetvek tartoznak.

 

 

Atkák

clover-mite_300x237.jpg

 

 Két atkafajta fordul elő a galambokon, a galambatka (Argas columbarum) és a madártetűatka (Argas persicos). A kifejlődött példányok 8 mm-t is elérhetnek, 5 mm szélesek és 1mm vastagok. A hatlábú rovarokkal szemben négy pár lábbal rendelkeznek. A mai parazitaölő szerek révén rendkívül ritkán fordulnak elő. A higénikus galambház és a galambház fertőtlenítése a parazitaölő szerekkel a legjobb megelőzési intézkedés, amit tehetünk.

 

 

Tollatkák

closeup-of-chicken-mites.jpg

 

A tollatkák teste az oválistól a kerekig változhat és négy pár lábbal rendelkeznek. A tapogatóik és szájszervük a test körvonalán túl nyúlik. Kétneműek. A nőneműek petéket raknak, amelyekből lárvák bújnak elő. Két vedlés után nimfák keletkeznek, amelyekből 2-3 vedlés után válik ivaréretté az atka.

 

 

 

 

A következő fajtáik különböztethetők meg:

a.) Vörös madártetűatkák vagy vératkák. Repedésekbe elrejtőzve élnek és éjszakánként a galambokra pottyannak, hogy vért szívjanak. Ezért a parazitaölő szerekkel történő védekezés során a fészekfülkék permetezéséről sem szabad megfeledkeznünk.

b.) A tollatkák minden stádiumban a galambokban élősködnek. Főleg az evezőtollak és kormánytollak alsó részeit szeretik. Erősebb fertőzöttség a nyakon és a háton lévő tollak kihullásához vezethet. A tollatkák hat különböző fajtája ismert.

c.) A tollcséveatkák túlnyomórészt az evező-és faroktollak tollcsévéjében élősködnek. A vedlés előtt elhagyják a régi tollakat és az újonnan kinövőbe telepednek át.

d.) A meszes lábú atkák az ásóatkákhoz tartoznak. Lapos testükön tapadókorongos rövid lábak vannak. A tollatlan láb bőrében élnek és egészen az irháig benyomulnak. A rágójáratokban szülik meg a nőneműek a lárvákat.

e.) Az ásóatkákhoz tartoznak a légzsákatkák is. A légzsákokban és a légjáratokban élősködnek, és egészen a máj és a vese felületéig benyomulhatnak.

f.) További ásóatkafajt képviselnek a rühatkák. A galambok bőrében, főként a hason, a háton és a combokon, de a fartőn is megtalálhatók.

Ezek az atkák olyan kicsit, hogy csak mikroszkóp alatt láthatók.

A vörös madártetűatkákon kívül a fertőzés mindig közvetlenül állatról állatra terjed.

 

 

Tolltetvek

images.jpg

 

A tolltetvek (Columbicola columbae) a rovarok közé tartoznak és tollakból és bőrpikkelyekből veszik fel a táplálékot. A galamboknál 11 különféle tolltetűfajta ismert. Közülük néhányan kiegészítésképpen vért is szívnak. Majdnem minden galambnak vannak tolltetvei. Az erősebb fertőzöttség teljesítménycsökkenéshez vezet és nyugtalanítja az állatokat. A tolltetvek állandóan a gazdaállaton élnek, ott rakják le petéiket, amelyekből lárvák, majd kifejlett tolltetvek keletkeznek. Táplálékuk mindig biztosítva van és független a külső hatásoktól. A tolltetvek petéi a tollszár alsó részeire tapadnak. A lárvák már 7 nappal később kibújnak és 3 hét elteltével kifejlett tolltetvekké alakulnak. A tolltetvek kb. 2 mm hosszú és 0,3 mm széles élősködők.

A szaporodási képességük hihetetlen: egyetlen nőstény kb. 120 000 petét rak le. Mivel a tolltetvek az egész év folyamán a meleg tollazatban tartózkodnak, fürdessük a galambokat rendszeresen parazitaölő szerekkel, hogy a fertőzöttséget a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani. A tolltetvek elleni védekezés a galamboknak sima, csillogó és vízlepergető tollruhát kölcsönöz, amely a kiállításokon történő értékelés és az esővíz lepergetése szempontjából jelentős tényező.

 

Forrás:

Dr. Meleg István - A galamb és tenyésztése

Fotók:

http://www.orkin.com/other/mites/treating-bird-mites/

http://www.backyard-birds.net/articles/budgie.care.html

http://boisebackyardchickens.blogspot.hu/2011/04/chicken-mites-not-so-glamorous-side-of.html