Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díszmadarászat (Galambfélék)

 A díszmadarászat – Egzotikus díszgalambok otthonunkban

 

Sokan vagyunk, akik nem tudunk semmi képen sem elszakadni a természettől, és visszavágyunk oda. De ez a vágy nem csak abban nyilvánul meg, hogy felkeressük a számunkra kikapcsolódást nyújtó, felüdülést jelentő tájakat, hanem abban is, hogy közvetlen közelünkbe, otthonunkba hozzuk a természet egy-egy kis képviselőjét.

Hazánkban már számos egzotikus galambfaj megtalálható. Legismertebb közülük a gyémántgalamb (Geopelia cuneata) és a kacagó gerle (Streptopelia risoria), de egyre gyakoribb a gyöngyösnyakú gerle (Streptopelia chinensis) és a pálmagerle (Streptopelia senegalensis) is. Mára már több mint 25 egzotikus galambfaj megtalálható hazánkban.

Ha elhatározzuk, hogy egzotikus galambot szeretnénk tartani, mindenekelőtt arra készüljünk fel, hogy azt kellő képen megismerjük, s ez által szükségleteit ki tudjuk elégíteni. Így a megfelelően elhelyezett és táplált madár nem érezhet emberi értelemben vett fogságot. Otthonunkban gondozva őket, bepillanthatunk távoli földrészek változatos madárvilágába, a legapróbb részletekig megismerhetjük mindennapi életüket. Tanúi lehetünk új életek születésének és az igazi szülői gondoskodásnak. Nyomon követhetjük a fiókák növekedését és fejlődését, a párválasztás, udvarlás, családalapítás mozzanatait. Mindezért a nagy élményért csak annyit kell tennünk, hogy lelkiismeretesen gondoskodunk madarainkról!

Egzotikus galambjainkat világos, huzatmentes kalitkában, kerti röpdében vagy madárházban helyezzük el. A kényesebb fajokat télen fűtött helységben kell tartani. 

 

Lentebb három bejegyzés található:

 

" Gyémántgalamb a lakásban", rövidke kis cikk, melyben leírom, hogyan érdemes lakásban tartani a gyémántgalambokat. Kalitkaméret, elhelyezés és egyéb tudnivalók.

 

"A madarak nyilvántartása" melyben leírom, hogyan érdemes madaraink adatait tárolni illetve milyen adatokat érdemes jegyzetelni. 

 

"Amit a gyűrűzésről tudni kell" című bejegyzésemben a gyűrű fő részeiről, fajtáiról írok, valamint a gyűrűzés lényegéről, fontosságáról. Néhány ismertebb faj gyűrűmérete is megtalálható a bejegyzésben. 

 

Cikkek

Gyémántgalamb a lakásban

2015.03.27

| Menüpont: Díszmadarászat (Galambfélék)

Gyémántgalambok mint házi kedvencek és lakásunk díszei...

 

A madarak nyilvántartása

2012.11.26

| Menüpont: Díszmadarászat (Galambfélék)

 A madarak nyilvántartásának módja 

 

Amit a gyűrűzésről tudni kell

2012.11.13

| Menüpont: Díszmadarászat (Galambfélék)

Ebben a bejegyzésben igyekszem bemutatni a gyűrűzés lényegét, fontosságát, fajtáit.