Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyémántgalamb

Gyémántgalamb 

(Geopelia cuneata)

Írta: Puhl Dóra

 

Eredeti élőhelye Ausztrália középső vidékei. Szárazabb időszakokban Ausztrália déli illetve keleti részén is előfordul.

 

MEGJELENÉSE

 

Testhossza kb. 20 cm. A hímek és tojók szinte teljesen egyformák, főbb megkülönböztető jegyük a szemük körül lévő szemgyűrű, mely az ivarérett hímeké sokkal vastagabb és élénk narancssárgás színű.

Mindkét nem feje kékes-szürkés árnyalatú, szárnyfedőik barnák, melyeket fehér pettyek díszítenek. Az evezőik rozsdabarnák, melyek csak röptében látszanak. Farkuk 14 kormánytollból áll. Lábaik rózsaszín, hússzínűek.

 10933878_812200188850505_5864640633096016529_n.jpg

Vad színváltozat

 

Többféle színváltozat létezik:

Vadas, ezüst, vörös, sárga, fahéj, brillant, fehér, tarka (vadtarka, kéktarka, fahéjtarka, ezüst tarka)

Fehérhátú- sárga, -kék, -ezüst, világos ezüst

 

 

 

TARTÁSA

 

Egy párnak egy 40x50 cm alapterületű 60 cm magas kalit elegendő.

Helyezzünk el benne 1-2 db ülő rudat, 1 db fészek kosarat, 1 db itatót és 1 db etetőt.

20525_838866772850513_6061623485504826114_n.jpg

Műanyag fészek kosarak, etetők, itatók és ásványi anyag vagy lágyeleség tartó tányérok

 

Az ülő rudakat úgy célszerű elhelyezni, hogy mikor a gerlék ülnek rajta, farkuk ne érjen se a kalit rácsaihoz, se az aljához, valamint a minimális repülést ne akadályozzák.

Itatónak legcélszerűbb az állatkereskedésekben kapható műanyag csőrős itató, melyet kevésbé tudnak bepiszkolni, és nem foglal helyet a kalitban. Etetőnek egy kisebb akasztós tálkát helyezzük be, valamint egy ugyan ilyen tálat alkalmanként lágyeleségnek és ásványi anyagnak.    

Ajánlott tálcás kalitot beszerezni vagy készíteni, ezzel is megkönnyíthetjük a takarításukat.

A kalit aljára finomsódert (0,5-1 mm Ø) vagy madárhomokot szórjunk. Ezt a madarak szívesen csipegetik, valamint az ürülék nedvesség tartalmát is magába szívja.

Nyáron tarthatjuk kint kalitkában, valamint röpdében, de érdemes zavargástól mentes helyre tenni őket, mert könnyen megijedhetnek és ez a pusztulásukhoz is vezethet.

529070_478873802183147_288232006_n.jpg

Páros tartásmód, 6 férőhelyes költőketrecben

 

 

Ha röpdében szeretnénk tartani gerléinket, akkor vegyük figyelembe a gerle méretét, és ez alapján igazítsuk hozzá a drótháló lukméretét. A legalkalmasabb a 10x10 mm-es vagy 15x15 mm-es ponthegesztett drótháló. Ezen a gerle nem fér ki és más ragadozó sem fér be.

Röpdében való tartás esetében több gerlét is tarthatunk, de gondoskodjunk a megfelelő téliesítésről is. A röpdében is szükséges elhelyezni néhány faágat amelyre felülhetnek. Aljzatnak használhatunk finom sódert és madárhomokot, akár csak a kalitkás tartás esetében.

A fészkeket egymástól minél távolabb helyezzük el, így elkerülhető hogy két pár verekedésbe kezdene a fészekfoglalás során. Célszerű több fészket felhelyezni, mint ahány gerlepár van.

 

TENYÉSZTÉSE

 

Ha a különböző színek tenyésztését szeretnénk, akkor célszerű páronként tartani őket. Ekkor csak egymással és fiókáival foglalkozik a pár, nincsenek zavaró tényezők, mint pl.: másik hím párzik a tojóval. Így a kívánt színű utódokat kaphatjuk.

 

Ha csak szépségükért szeretnénk tartani és szaporítani, akkor röpdében helyezzük el a párokat ez az ún. kolóniás tartás.

A hímek udvarlása igen látványos. Emelt fővel közelednek párjuk felé majd egy hirtelen mozdulattal előre döntik fejüket, farkukat pávaként széthajtva a magasba emelik, eközben turbékolnak, pupillájuk lehajláskor összeszűkül, felhajláskor kitágul.

p2160045.jpg

Udvarló hím

 

 

***

 

 

 

A hím napjában többször is udvarol a tojónak. Hangjuk kellemes pánsíphoz hasonló huhogás, melyet a hím is és tojó is hallat. A hímek udvarlási hangja kicsit érdesebb hangú ritmusos huhogás.

 

 

Ha megtörtént a párzás, akkor kb. 1 hétre rá a tojó letojja az első hófehér tojást, majd harmadnap a másodikat is. Ezután hím és tojó felváltva kotlik. 14 napi kotlás után kelnek ki a fiókák, melyeket a szülők eleinte begytejjel táplálnak. A fiókák kikelését követően gondoskodjunk lágyeleségről is. A fiókák kéthetes korukra elhagyják a fészket, de ekkor még nem tudnak önállóan táplálkozni. További 1,5-2 hét után leválaszthatjuk a fiókákat. Ekkorra farktollaik is elérték végleges hosszukat. A fiókák első tollruhájáról hiányzik a pettyezettség, az első vedlést követően jelennek meg rajtuk. Szemgyűrűjük vékony, hússzínű, ahogy ivaréretté kezdenek válni, úgy pirosodik és vastagszik az ivari jegyek függvényében.

A fiatalok leválasztása után a költő pár hamar új fészekalj nevelésébe kezd.

10435129_699693946767797_1923366746835923010_n.jpg

Gyémántgalamb fészek 2 fiókával

 

TÁPLÁLÉKA 

 

Főbb tápláléka apró magvak, mint pl.: muhar, zöld-, fehér-, vörös köles, kendermag, fénymag, négermag, repce és egyéb gyom magvak.

A magok mellett szükségük van ásványi anyagokra is pl.: zúzott szépia, Dovit. 

 pa110330.jpg

Gyémánt galambok kézből esznek

 

Lágyeleség

Az általam készített lágyeleség fő alkotó eleme a főtt tojás. Ehhez keverek reszelt háztartási kekszet, kevés mákot és reszelt diót. Alkalmanként poralapú vitaminkészítményekkel is kiegészítem. Az egész keverék egy porhanyós, de mégis enyhén nedves eleség. 

p9030117.jpg